Toegankelijkheid

Doof zijn in een horende samenleving. Dat is niet altijd gemakkelijk. Contacten met je ouders, kinderen en partner zijn heel belangrijk. Met hen kun je praten: in Gebarentaal of op andere manieren die prettig zijn. Daarbuiten wordt het moeilijker. Want: wie kent er Gebarentaal? Hoe maak je duidelijk wat de bedoeling is? Wie houdt er rekening met je en doet moeite om je te begrijpen? Hoe krijg je de informatie die je nodig hebt? Soms is er iemand van je familie bij. Soms kun je gebruik maken van een tolk. Maar je wilt jezelf redden. Je kúnt jezelf redden!

 

Doof en ZO is er om ervoor te zorgen dat doven zoveel mogelijk mee kunnen doen in onze maatschappij. Doof en Zo geeft daarom informatie en voorlichting aan doven zelf. Maar ook door de maatschappij te informeren: wat hebben doven nodig om mee te kunnen doen? Welke speciale voorzieningen zijn er nodig? Het VN-verdrag betreffende de rechten van personen met een beperking is kortgeleden geratificeerd door Nederland. We gaan hier de komende jaren met elkaar aan werken.

 

Doven hebben contact met andere doven nodig

Voor doven is het heel belangrijk om ook met andere doven samen te zijn. Samen communiceren in Gebarentaal. Het samen beleven van de Dovencultuur. Je Doof voelen met een hoofdletter D. Trots zijn om doof te zijn. Geen beperking meer maar een verrijking. Daarom zijn er in Friesland:

  • Woon- en zorgvoorzieningen en dagbesteding voor oudere doven (Oorizon);
  • Gebaren Café (een keer in de maand in Fire Café Leeuwarden);
  • Gezellige bijeenkomsten en uitstapjes georganiseerd door Doof en Zo;
  • Dovensport: deelname aan landelijk volleybaltoernooi in Arnhem met training vooraf.

 

Doof en Zo doet steeds weer zijn best ervoor te zorgen dat deze voorzieningen en activiteiten er zijn en blijven.

Nieuws

lees meer

Agenda

iets voor jou

Nieuwsbrief

schrijf je in

DONEER

steun ons

Stel lettergrootte in
Contrast