Werelddovendag nieuw

Wat is Werelddovendag?
Werelddovendag wordt ook wel eens de verjaardag van doven genoemd. Maar wat is Werelddovendag eigenlijk en waarom vieren we dit? Daarom geven we een korte toelichting.

Ontstaan Werelddovendag

De Werelddovendag is in 1958 gelanceerd door de World Federation of the Deaf (WFD) onder de naam International Day of the Deaf. Deze dag valt altijd in september. Hiermee wou WFD ook vieren dat ze in september 1951 zijn opgericht. Nederland vierde in 1959 voor het eerst Werelddovendag. In 1958 bestond de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens tien jaar. Werelddovendag wordt internationaal op 4e zaterdag van september gevierd. Later heeft WFD dit uitgebreid naar een Internationale Dovenweek en nu hebben we op 23 september ook de officiële dag van Gebarentalen.

Werelddovendag in Nederland

In Nederland is Dovenschap verantwoordelijk voor de Werelddovendag. Soms organiseert Dovenschap dit zelf, maar soms besteedt Dovenschap de organisatie uit aan een externe organisatie. Wanneer dit het geval is, blijft Dovenschap hoofdverantwoordelijk en controleert ze de uitvoering.

 

Werelddovendag heeft meerdere doelen:

  • Meer bekendheid geven aan doofheid en gebarentaal
  • Opkomen voor de rechten en belangen van doven – gelegenheid aangrijpen om erkenning te vragen
  • Informeren van doven via presentaties en infostands.
  • Ondernemerschap door doven uitlichten en kansen geven
  • Gelegenheid tot sociaal netwerken voor de dovengemeenschap.
Stel lettergrootte in
Contrast